Pena - Portugalia

Go to content

Main menu:

Castele
Vă invit să vizitam Palacio da Pena, aflat în zona Sintra.  
Fosta mănăstire Nossa Senhora da Pena, mai exact ruinele sale,  a fost cumparata de regele consort Dom Fernando II de Saxa Coburg-Gotha (1816-1885) in 1839 si inglobata in structura unui castel.
Situat pe un o inaltime ce domina zona Sintra, castelul este un amestec de stiluri. Este inconjurat de o gradina imensa.

Istoria Palatului Pena din regiunea Sintra, Portugalia, incepe in evul mediu ca o capela dedicata “Our Lady of Pena”.
In 1493, Regele John al II-lea impreuna cu sotia sa, Regina Leonor, au facut un pelerinaj in zona Sintra, declarandu-se entuziasmati de capela existenta atunci.  
Succesorul sau, Regele Emanuel I, a ordonat constructia unei manastiri in jurul capelei, pe un teren donat de calugarii Ordinului Saint Jerome – amanunt care este important pentru identitatea  arhitecturala viitoare  a palatului. Secole de-a randul, Palatul Pena a fost un discret loc de meditatie, gazduind nu mai mult de 18 calugari.
In secolul 18 manastirea a fost serios avariata de un fulger, apoi marele cutremur din Lisabona (1755) a dat lovitura finala manastirii, reducand-o la ruine. Totusi, capela initiala si interiorul sau din marmura si alabastru au scapat, ca prin miracol, neatinse.

Pentru cateva decade, ruinele au ramas neatinse. Totusi, chiar in acest stadiu, in anul 1838 au reusit sa-l impresioneze pe Regele Ferdinand, astfel incat acesta a decis sa cumpere locul pe care manastirea fusese construita, impreuna cu Castelul Maurilor din vecinatate si a restaurat intregul complex.

Restaurarea aduce inca o tusa de originalitate castelului: sarcina reconstruirii in stil romanic a fost atribuita generalului-locotenent  Baron Wilhelm Ludwig von Eschwege, un arhitect amator si inginer de  mine.
Influentat de numeroasele castele vazute pe valea Rhinului, a reconstruit castelul aproape complet pana in 1847.  
Regele Fernando II de Saxa Coburg-Gotha intervine si insista sa fie incluse elemente medievale, islamice, ornamente grele pentru ferestre si fatade, alaturi de arce cu bolta, fiind puternic influentat de “Convent of the Order of Christ”, din Tomar.

Dupa Revolutia Republicana din 1910, Castelul Pena intra in cicuitul turistic, catalogat ca monument national, iau UNESCO include monumentul in colectia World Heritage Site.
Castelul Pena  este caracterizat de o multitudine de stiluri arhitecturale, in acord cu exoticul stilului romantic: mixtura intentionata de stiluri eclectice include: neo-gotic, neo-manuelin, neo-islamic si neo- renascentist. Sunt prezente referiri si similitudini partiale cu alte cladiri portugheze, ca si Turnul Belem.

Intregul palat se sprijina pe sol stancos. Structural, poate fi divizat in 4 parti:
- fundatia si zidurile inconjuratoare cu cele doua porti, dintre care una este protejata de un pod mobil
- structura restaurata a vechii manastiri si turnul cu ceas
- curtea interioara din fata capelei, cu ale sale arce maure
- zona palatului si bastionul cilindric, cu interioarele decorate in stil cathédrale

Au fost pastrate, pe cat era posibil, elemente ale manastirii hieronimite (The Order of Saint Jerome or Hieronymites): coridoarele exterioare cu coloane si arce, sala de dejun, sacristia si capela renascentist-manuelina, terasa larga si turnul cu ceas.
Terasa gazduieste un tun care, actionat automat de ceasul solar, trage cate un obuz in fiecare zi la amiaza.
Cateva imagini din uluitorul castel Pena, din Sintra:
 

Back to content | Back to main menu