Commerce Square - Portugalia

Go to content

Main menu:

Atractii
Commerce Square, sau Praça do Comércio (în portugheză Piața Comerțului), cunoscută popular ca Terreiro do Paço, este o piață publică aflată în zona joasă a orașului Lisabona, Portugalia cu deschidere către estuarul râului Tagus. În Praça do Comércio s-a aflat timp de două secole, până la marele cutremur din 1775, palatul regal portughez.
Este una dintre cele mai mari piețe publice de pe continentul european, având 36 000 m² (180m x 200m). Este considerată centrul capitalei portugheze.

În 1511, Manuel I al Portugaliei și-a schimbat reședința de la Castelul São Jorge în acest loc, înălțând palatul regal portughez pt:Paço da Ribeira. În urma cutremurului din 1775, pe lângă palatul regal s-a distrus și biblioteca pe care acesta o găzduia și care conținea 70 000 volume și sute de opere de artă, printre care picturi de Tițian, Rubens sauCorreggio. Toate aceste lucrări au fost distruse. De asemenea, s-au pierdut documentele relaționate cu explorările oceanice, printre care numeroase relatări privinddescoperirea Braziliei, aparținând Arhivei Regale.

La data de 1 februarie 1908, regele Carlos I al Portugaliei și fiul lui Luís Filipe, Prinț Regal al Portugaliei au fost uciși în timp ce treceau prin Praça do Comércio.
În ziua de 25 aprilie 1974, în piață a avut loc Revoluția Garoafelor, care a răsturnat guvernul lui Marcello Caetano și Estado Novo, revoluție în care s-au înregistrat doar 4 morți.
La data de 11 mai 2010, Papa Benedict al XVI-lea a celebrat Sfânta Slujbă în fața a 280 000 de credincioși.

În prezent, Praça do Comércio adăpostește Complexul Ministerial (Complexo ministerial do Terreiro do Paço), sediu al multor ministere, secretariate de stat, cabinete guvernamentale și a guvernului Republicii Portugheze. De asemenea, în acest loc se află Curtea Supremă de Justiție sau Marina Portugheză.

În această piață se află cafeneaua cea mai veche din Portugalia, Martinho da Arcada, care este legată de literatura portugheză, fiind cafeneaua preferată a lui Fernando Pessoa.
În mijlocul pieței se află statuia ecvestră a regelui Iosif I al Portugaliei realizată în 1775 de către principalul sculptor portughez al secolului al XVIII-lea, Joaquim Machado de Castro. În partea nordică a pieței se aflăArcul Străzii Augusta.
Vastul spațiu oferit de Praça do Comércio este astăzi folosit pentru desfășurarea de evenimente culturale și spectacole.

Arhitectul desemnat să proiecteze piaţa a fost Eugenio dos Santos, un arhitect portughez care a conceput noua piaţă în forma literei „U”, cu deschiderea înspre Râul Tagus.
Numele acestei pieţe indică funcţia economică pe care piaţa trebuia să o îndeplinească, ceea ce nu este surprinzător, având în vedere situarea sa în proximitatea râului, unul dintre principalele focare comerciale ale oraşului Lisabona.

Dincolo de aceste detalii, Praca do Comercio rămâne, din punct de vedere estetic, una dintre cele mai spectaculoase pieţe publice din Lisabona.

Într-adevăr, construită în cea mai mare parte imediat după implementarea proiectului lui Eugenio dos Santos, piaţa a suferit puţine modificări în timp, în special în ceea ce priveşte patrimoniul său decorativ.

Astfel, este notabil arcul de triumf situat pe latura nordică a pieţei, numit Arco da Rua Augusta (poartă numele străzii unde este localizat). Proiectat de Verissimo da Costa, monumentul a fost inaugurat în 1875, fiind decorat cu un ceas, câteva statui alegorice (Gloria, Ingeniozitatea şi Valoarea) şi câteva alte realizări sculpturale ce descriu figurile unor personalităţi precum Marchizul de Pombal, Nuno Alvares Pereira şi Vasco da Gama.
 

Back to content | Back to main menu