Fatima - Portugalia

Go to content

Main menu:

Catedrale
Basilica Maicii Domnului din Fatima
Basilica Maicii Domnului din Fatima este unul dintre cele mai importante locuri de rugaciune pentru romano-catolicii din Portugalia, dar nu numai.
Devenita un celebru loc de pelerinaj, in lumea romano-catolica, biserica a ajuns sa fie cunoscuta in intreaga lume, ajungand in cele din urma sa fie considerata drept una din cele mai mari manastiri romano-catolice din lume.

Fatima este un oras in Portugalia, faimos pentru o serie de viziuni religioase ce au avut loc aici, in anul 1917. Orasul are aproximativ zece mii de locuitori si este situat in districtul Santarem, in Portugalia Centrala, la 187 de kilometri sud de Porto si la 123 de kilometri nord de Lisabona.

Fatima - locul minunatelor evenimente din anul 1017
Totul a inceput in data de 13 mai 1917, cand fratii Jacinta (7 ani) si Francisco Marto (11 ani), insotiti de fetita Lucia dos Santos (10 ani) se aflau cu oile la pascut in apropiere de Fatima, in locul denumit local "Cova da Iria - Grota Sfintei Irina".
In timp ce pasteau oile, la un moment dat, ei ar fi vazut un fulger, dupa care ar fi aparut o lumina puternica. Apropiindu-se, copiii ar fi observat in mijlocul luminii conturul unei femei - "Doamna din Lumina". Ea i-ar fi indemnat pe copii sa se roage si sa revina in acelasi loc in ziua de 13 a fiecarei luni.

Urmatoarea luna, deci pe 13 iunie 1917, cei trei copii au revenit, impreuna cu alte 50 de persoane. Dupa o oarecare asteptare, copiii au fost vazuti ingenunchind langa un maslin si vorbind cu cineva nevazut. La urma, cu totii ar fi auzit o bubuitura, urmata de ridicarea unui nor deasupra maslinului, care a disparut curand in inaltul cerului.

Numarul credinciosilor si al curiosilor a inceput sa creasca simtitor, astfel incat la cea de-a treia aparitie, din 13 iulie 1917, pe campie erau prezenti in jur 4.500 de persoane. Ca si la 13 iunie 1917, martorii ar fi remarcat acelasi nor alburiu, dupa care fetita Lucia dos Santos a spus ca "Doamna din Lumina" ar fi promis un miracol pe data de 13 octombrie 1917.

Numarul tot crescand al pelerinilor din ziua de 13 a fiecarei luni a ajuns impresionant. La ultima aparitie, pe data de 13 octombrie 1917, au fost prezenti cca 70.000 de oameni. Veniti din toate partile Portugaliei, dar si de peste hotare, ei au asteptat miracolul, pe o vreme de ploaie neincetata.

Aceasta ultima aparitie a "Doamnei din Lumina" ar fi fost precedata, ca de obicei, de un fulger. Cei trei copii au ingenunchiat in fata maslinului, vorbind cu fiinta nevazuta de catre ceilalti. "Minunea" s-ar fi produs dupa plecarea "Doamnei din Lumina". Ploaia ar fi incetat subit, iar norii grei s-ar fi risipit in cateva clipe.

Potrivit relatarilor unora dintre cei prezenti, soarele a aparut pe cer sub forma unui disc argintiu, care a inceput sa se roteasca cu viteza, proiectand fascicule intense policrome. Soarele s-ar fi oprit de trei ori si tot de atatea ori si-ar fi reluat rotirea. Rotirea soarelui ar fi durat cca zece minute. Locul a fost rapid impodobit cu o biserica de pelerinaj.

Fatima - cei trei copii si evenimentele ulterioare
Francisco si Jacinta Marto au murit in timpul Epidemiei de Gripa Spaniola din anul 1919. Acestia vor fi exhumati in anul 1935, iar mai apoi in anul 1951, cand s-a facut constatarea ca trupul Jacintei nu putrezise. Trupul lui Francisco era insa descompus.




Francisco si Jacinta au fost declarati "venerabili" de catre papa Ioan Paul al II-lea intr-o slujba publica tinuta in Fatima la data de 13 mai 1989. Papa Ioan Paul s-a intors in Fatima la data de 13 mai 2000 pentru a-i declara pe acestia "binecuvantati". Jacinta este cea mai tanara copila ne-martira care a fost beatificata pana acum.
Lucia a marturisit ca a revazut-o pe Maica Domnului din nou, in anul 1925, in Manastirea Doroteana din Pontevedra, Spania. Insa cea mai importanta viziune ramane totusi cea avuta de catre Lucia pe cand se afla la Rianxo, in Spania, in anul 1931. In aceasta, Hristos Insusi a invatat-o doua rugaciuni noi si a insarcinat-o cu un mesaj pentru ierarhia Bisericii.
In anul 1947, sora Lucia a parasit ordinul monahal dorotean si a intrat in cel carmelit, intr-o manastire din Coimbra, Portugalia. Lucia a murit la data de 13 februarie 2005, la varsta de 97 de ani. Moartea acesteia a avut loc tot intr-o zi de 13, asemenea si tuturor celorlalte viziuni pe care le-a avut.
Dupa moartea acesteia, cardinalul Joseph Ratzinger a ordonat sigilarea chiliei acesteia. Se crede ca aceasta masura a fost luata in urma convingerii ca Lucia a mai avut si alte viziuni consemnate in foile din camara sa. S-a vrut cenzurarea acestora pentru moment, urmand a fi cercetate in cursul lucrarilor de canonizare a ei.

Basilica Maicii Domnului din Fatima - locas de cult national
Basilica Maicii Domnului din Fatima este un locas de cult national insemnat atat pentru portughezi, cat si pentru intreaga lume catolica. Aceasta a fost ridicata pe locul in care cei trei tineri au primit viziunile in are acestia au recunoscut-o pe Maica Domnului - caracterizata de acestia drept "o doamna mai stralucitoare decat soarele".

Construirea basilicii in stilul neo-clasic, dim-preuna cu spira centrala, inalta de 65 de metri, a inceput la data de 13 mai 1928. Basilica Maicii Domnului are 15 altare inchinate acesteia si o orga cu 12.000 de tuburi.
In basilica din Fatima se afla inmormantati si doi dintre cei trei vizionari cu pricina - Francisco Marto si Jacinta Marto - care au murit in anul 1919 si respectiv in anul 1920. Acestia doi au fost beatificati in anul 2000. Trei ani mai tarziu, Lucia dos Santos a murit si ea - in anul 2005 - mormantul acesteia se afla si el langa celelalte doua.

Basilica din Fatima este flancata de catre doua randuri de coloane legate intre ele de catre cladirea manastirii si de cea a spitalului. Capela Viziunilor - o biserica in aer liber construita pe locul exact al primei viziuni - este deschisa tot timpul anului pentru oficierea slujbelor necesare.

Fatima - detalii despre pelerinajul actual
Cine viziteaza Basilica din Fatima in perioada mai-octombrie trebuie sa fie pregatit pentru multimea de pelerini pe care ii va gasi in zona. Oamenii vin non-stop, ziua si noaptea, si umplu piata larga din fata bisericii celei mari.

Pelerinii piosi ce vin la Fatima viziteaza si biserica parohiala la care mergeau cei trei copii, cat si cimitirul in care au fost inmormantati la inceput cei doi tineri - Francisco si Jacinta - aflate la marginea orasului Fatima. Tot acestia - piosii - strabat in genunchi distanta dintre piata bisericii si Capela Viziunilor - adica o distanta de mai bine de 30 de metri.

Cei mai multi pelerini sosesc in Fatima cu trenul ce vine din Lisabona, aflata la o distanta de 113 kimometri. Cei mai multi dintre ei se cazeaza pe la casele localnicilor, desi in zona se afla si mai multe hoteluri. Pentru cei ce doresc sa viziteze Fatima in afara sezonului mai sus amintit, rebuie sa se asigure din-nainte ca basilica este deschisa publicului.
 

Back to content | Back to main menu