Go to content
curs DTP Pre-press

Pre-Press și DTP

Această secțiune a paginii web detaliază noțiunile de Pre-Press și DTP, pentru

Cursurile Adobe Illustrator Print Workflow și Corel Draw Print Workflow

Ce este Prepress? Etapele procesului de Prepress


Prepress este un termen specific industriei de tipărire și reprezintă două activități care au loc pâna la momentul efectiv al printului.

1. Pre-Flight

De îndată ce macheta a fost realizată, aceasta este supusă primului pas din Prepress, mai exact activității de pre-flight, care presupune verificarea:
- dimensiunilor exacte ale machetei, Artboard în Illustrator
- rezoluției imaginilor din machetă, imagini embed
- utilizării corecte a fonturilor, outline respectiv culoarea folosită
- utilizării corecte a codurilor de culoare, fie că se folosește RGB, CMYK sau Pantone
- existența marginilor/semnelor de tăiere (a bleed-urilor)

2. Proof-ul
În cazul în care tipărim cărți de vizită sau felicitări, cel mai simplu este să obtinem “bunul de tipar” pe fișierul PDF.
Pentru materiale complexe (mape, flyere, pliante, manuale, cărti, planuri, mesh-uri, bannere etc) este important să printăm înainte de comanda integrală un prim material. Acesta este “Proof-ul”.
În baza acestei prime tipăriri, clientul va putea compara culorile văzute pe ecran cu cele din print. Se poate verifica și dacă ordinea paginilor sau plierea este cea corectă.
3. Pregătirea plăcilor tipografice (pentru tiparul offset)
Odată ce proof-ul a fost aprobat, se poate trece la tipărirea întregului tiraj.
Daca printul se va realiza pe un tipar digital, procedura de prepress s-a încheiat, macheta poate fi transmisă direct către tipar, fără a fi nevoie de plăcile tipografice.
În cazul în care proiectul trebuie realizat pe tipar offset, vor fi necesare plăcile tipografice. Ultima etapă din procesul de pre-press constă în crearea plăcilor tipografice. Acestea sunt personalizate pentru fiecare proiect în parte și reprezintă metoda de transfer a cernelii corespunzătoare imaginilor în locul lor exact pe hârtie.

Ce înseamnă DTP?
Desktop publishing, cunoscut pe scurt ca DTP, este procesarea textului şi imaginilor unui fisier, cu ajutorul unui computer, având ca scop tipărirea acestuia.
Aceste documente sunt: cărţi de vizită, invitaţii, felicitări, postere, fluturaşi promoţionali, prospecte, pliante, calendare, manuale, cărţi, reviste şi ziare etc.
Back to content