Ce este Prepress? Etapele procesului de Prepress

Prepress este un termen specific industriei de tiparire și reprezinta doua activitati care au loc pâna la momentul efectiv al printului.
1. Pre-Flight
De indata ce macheta a fost realizata, aceasta este supusa primului pas din Prepress, mai exact activitații de pre-flight, verificarea:
- dimensiunilor exacte ale machetei, Artboard in Illustrator
- rezolutiei imaginilor din macheta, embed
- utilizarii corecte a fonturilor, outline respectiv culoarea folosita
- utilizarii corecte a codurilor de culoare, fie ca se folosește RGB, CMYK sau Pantone
- existența marginilor/semnelor de taiere (a bleed-urilor)

2. Proof-ul
In cazul in care tiparim carți de vizita sau felicitari, cel mai simplu este sa obtinem “bunul de tipar” pe fișierul PDF.
Pentru materiale complexe (mape, flyere, pliante, manuale, carti, planuri, mesh-uri, bannere etc) este important sa printam inainte de comanda integrala un prim material. Acesta este “Proof-ul”.
In baza acestei prime tipariri, clientul va putea compara culorile vazute pe ecran cu cele din print. Se poate verifica și daca ordinea paginilor sau plierea este cea corecta.

3. Pregatirea placilor tipografice (pentru tiparul offset)
O data ce proof-ul a fost aprobat, se poate trece la tiparirea intregului tiraj.
Daca printul se va realiza pe un tipar digital, procedura de prepress s-a incheiat, macheta poate fi transmisa direct catre tipar, fara a fi nevoie de placile tipografice.
In cazul in care proiectul trebuie realizat pe tipar offset, vor fi necesare placile tipografice. Ultima etapa din procesul de pre-press consta in crearea placilor tipografice. Acestea sunt personalizate pentru fiecare proiect in parte și reprezinta metoda de transfer a cernelii corespunzatoare imaginilor in locul lor exact pe hârtie.

Ce inseamna DTP?
Desktop publishing, cunoscut pe scurt ca DTP, este procesarea textului şi imaginilor unui fisier, cu ajutorul unui computer, având ca scop tipărirea acestuia.
Aceste documente sunt: cărţi de vizită, invitaţii, felicitări, postere, fluturaşi promoţionali, prospecte, pliante, calendare, manuale, cărţi, reviste şi ziare etc.

Pagina centrala - cursuri Autocad, 3D Studio Max, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, Corel Draw: www.softedu.eu